Speciaal voor VRT wordt een 5-delige radioreeks gemaakt, die gebaseerd is op onze voorstelling Over grenzen. De luisteraar hoort hoe een prominente Vlaming oog in oog staat met de 39.000 graven van Duitse soldaten. Durf jij ook het verhaal van een ander toe te laten?

De serie is door VRT ingezonden voor de landelijke Belfius persprijs en de internationale journalistieke prijs Prix Europa. 

Frieda van Wijck

met Lubert Priems i.o.v. VRT Radio2

Monoloog Met helm geboren

met actrice Katelijne Verbeeke, fragment uit Over grenzen

Deel 1: Frieda van Wijck

Radio 2 Limburg bezoekt in Lommel de grootste Duitse militaire begraafplaats van West-Europa. Vandaag gaat journaliste Frieda van Wijck naar de 39.000 graven. Wat doet dit Duits kerkhof met haar?

Luister hier naar deel 1 uit de 5-delige radioreeks. Én naar de volledige monoloog die Frieda te horen krijgt.

Deel 2: Jan Peumans

Wapenstilstand wordt deze week op VRT Radio 2 herdacht met oorlogsverhalen van het Duitse kerkhof in Lommel. Voorzitter van het Vlaams parlement Jan Peumans bezoekt deze plek voor de eerste keer.

Luister hier naar deel 2 uit de 5-delige radioreeks. Én naar de volledige monoloog die Jan te horen krijgt. Meer verhalen? Bestel het lees- en luisterboek Aufrecht gehen.

Monoloog Met helm geboren

met acteur Tim Bogaerts, fragment uit Over grenzen

Franck van Erven

met Lubert Priems i.o.v. VRT Radio2

Monoloog Gisela

met actrice Anaïs Bronnenberg, fragment uit Over grenzen

Deel 3: Franck van Erven

Radio 2 brengt de verhalen achter de kruisen van het Duitse kerkhof. Veel gesneuvelde Duitse soldaten lieten vrouw en kinderen achter. Zoals Oberleutnant Georg Quass. Zijn dochter Gisela vertelt haar verhaal dat is opgetekend door Annet Bremen. Theatermaker Franck van Erven uit Sint Truiden krijgt dit verhaal te horen ten midden van de duizenden kruisen en graven.

Deel 4: Francesca Vanthielen

We kennen Francesca Vanthielen als actrice en presentatrice, maar ook als oprichtster van burgerinitiatieven. Zij reisde naar een oorlogsgebied in Afghanistan, op verzoek van de Verenigde Naties. Francesca Vanthielen vreest voor een andere oorlog; de digitale oorlog.

Fransca Vanthielen

met Lubert Priems i.o.v. VRT Radio2

Monoloog Heinz

met acteur Timo Tembuyser, fragment uit Over grenzen

Marcel Vanthilt

met Lubert Priems i.o.v. VRT Radio2

Fragment monoloog Georg

met acteur Christian Cadenbach, fragment uit Over grenzen

Deel 5: Marcel Vanthilt

Op de Duitse militaire begraafplaats in Lommel is de luistervoorstelling Over grenzen te beleven. Dat is een theatrale audiotour die de verhalen vertelt van Duitse soldaten. Vandaag krijgt duizendpoot Marcel Vanthilt één van die verhalen te horen. Marcel keert terug naar de streek van zijn kinderjaren. In Lommel staat hij oog in oog met de duizenden kruisen.