Een theatrale audiotour op de enige Duitse militaire begraafplaats van Nederland,

in het Limburgse Ysselsteyn

“De oorlog van toen gaat niet alleen over vroeger; onze vrijheid is de zuurstof voor de toekomst.”

Reactie voorstelling Over grenzen

Bizarre streep

door Franck van Erven, fragment uit Aufrecht gehen

Befehl, Herr Oberleutnant!

door acteur Christian Cadenbach, fragment uit Aufrecht gehen

Aufrecht gehen

Ben je wel eens bang voor een ander? Voor iets dat je niet kent? Ben je bang voor een oorlog, bang voor een aanslag? Durf je de ander, het verhaal van de ander, toe te laten?

De grasvlakte spreidt zich uit tot de horizon. Zover je kan kijken zie je grijze kruisen. Tussen de graven spelen kinderen op een hinkelpad, in de bomenlaan op een bankje zit een verliefd koppel en iets verderop klinkt vioolmuziek. Je loopt verder, volgt de gids, en hoort via je koptelefoon marcherende soldaten, een dochter die haar vader verliest en een jonge soldaat van nu vlak voor vertrek.

Aufrecht gehen is een Nederlandstalige theatrale audiotour op de enige Duitse militaire begraafplaats van Nederland, langs 32.000 betonnen kruisen over 17 hectare grond. Na succesvolle speelreeksen in 2015 en 2016 van de luistervoorstelling is er nu het lees- en luisterboek. Aansluitend bij het themajaar Verzet! presenteert Aufrecht gehen in 2018 een app met nieuw opgenomen verhalen. Verzet houdt niet op bij een landsgrens, zelfs niet als het oorlog is.

Aufrecht gehen is er voor je oren, waarin iedereen een stem krijgt. Welke grens bepaalt of je held, dader of slachtoffer bent? Aufrecht gehen vertelt de waargebeurde verhalen waar je nog nooit oren naar had en zoekt alle denkbare grenzen op in het nadenken en spreken over vrijheid en vrede. Juist hier. Juist nú. Voel jij je veilig genoeg om over de grens van je land, je huis, je huid te reiken?

Aufrecht gehen wordt gemaakt door o.a.: journalist Lubert Priems, schrijfster Annet Bremen en theatermaker Lotte Lohrengel. Violist Emil Szarkowicz en accordeonist Rik Cornelissen spelen afwisselend in deze voorstelling. Ook de jongste bewoners uit de regio maken Aufrecht gehen tot een succes, onze talenten van morgen.

“Ik vind Aufrecht gehen een bijzonder project dat op een mooie wijze Nederland, Duitsland en België met elkaar verbindt”.

Maria van der Hoeven (Clingendael, voormalig minister van cultuur)

Dag zusje

door actrice Odette de Theije, fragment uit Aufrecht gehen

Nederland

Stichting Laudio werkt aan de Aufrecht gehen-app. Deze audiotour op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn is gebaseerd op de voorstelling Aufrecht gehen. In deze app worden enkele nieuw geschreven, op waarheid beruste verhalen opgenomen, die aansluiten bij het themajaar Verzet! in 2018. In ons lees- en luisterboek worden ook enkele verhalen uit de voorstelling gepresenteerd.

Wilt u meer weten over dit internationaal project? Mailt u dan naar projectleider Lubert Priems via info@stichtinglaudio.nl

Locatie

Duitse militaire begraafplaats & vredeseducatiecentrum JOC
Timmermannsweg 75
5813 AM Ysselsteyn-Venray (Limburg)

Deutschland

Ab 4.Mai 2017 ist die Deutsche Version von Aufrecht gehen zu hören und zu erleben.

Möchten Sie weitere information erhalten? Bitte kontaktieren Sie die Stiftung Laudio: info@stichtinglaudio.nl

Standort

Kriegsgräberstätte
Uedemer Strasse 11
47652 Weeze

België

Er wordt hard gewerkt om de Vlaamse versie van Aufrecht gehen een vervolg te geven op de grootste Duitse militaire begraafplaats van West-Europa in Lommel. Voor VRT Radio 2 is een exclusieve radioreeks gemaakt, gebaseerd op deze voorstelling.

Wilt u meer weten over dit internationaal project? Mailt u dan naar projectleider Lubert Priems via info@stichtinglaudio.nl

Locatie

Duitse militaire begraafplaats & vredeseducatiecentrum HOG
Dodenveldstraat 30
B-3920 Lommel (Limburg)

Lees- en luisterboek

Het is oorlog. Een Duitse soldaat begaat tijdens zijn eerste inzet een ‘fout’. Een meisje van tien verliest haar vader. Een jongen van zestien stort zich fanatiek in de strijd. Een ander is doodsbang. Een jonge vrouw verliest haar zus. Een moeder verliest haar zoon.

In Aufrecht gehen nemen zij het woord.

De monologen uit de succesvolle luistervoorstelling Aufrecht gehen zijn nu vastgelegd in een lees- en luisterboek. De verhalen zijn geschreven op basis van foto’s, dagboeken en brieven van enkele mensen die begraven liggen op de Duitse militaire begraafplaats. Beleef hun verhaal in woord en geluid.

Dit lees- en luisterboek bevat een daisy-cd die in alle cd-spelers met mp3-ondersteuning afspeelbaar is en daardoor ook toegankelijk voor mensen met een leesbeperking. Het boekwerk bevat enkele regels in brailleschrift. Dit uniek document kent een beperkte oplage.

Dit collector’s item is een unieke aanvulling op lesmateriaal, maar is ook niet te missen op uw boekenplank.

BESTELLEN

Kosten € 17,95 (incl. €2,95 verzendkosten) per exemplaar.

Vul het reactieformulier in. Daarna ontvangt u informatie hoe u dit lees- en luisterboek kan bestellen.

Credits

Producent: Stichting Laudio | Initiator, projectleiding, interviews & audiovormgeving: Lubert Priems | Tekst: Annet Bremen | Stemacteurs: Christian Cadenbach, Katelijne Verbeke, Mhedi Benjdila, Barbara Portsteffen, Odette de Theije, Leon de Vrede, Jean Ramaekers, Anaïs Bronneberg | Muziek: Rik Cornelissen & Emil Szarkowicz | Artistiek advies: Lotte Lohrengel | Audionabewerking: Arno Peeters | Techniek locatie: Connect sound service | Grafische vormgeving: Henry Priems & Ilse van Hoof | Site: Polder Knowledge

Met speciale dank aan: Franck van Erven, Ulrich Francken, Khalid Rashid, Tarcicia Voigt, Sjoerd Erwals, Myriam Koonings, Irma van Hoof, Max van Gelder, Boris Stokman, Els Roobroeck, Maria Merken, Viek Meijs, Frans van de Pas, Guus Jacobs, Jan Janssen, Henk Deters, Georgette Verbist, Ineke Grootemaat, Hanneke Som, Eva Weissenboeck, Lutz Bernhardt, Frau Schotten (Marienwasserschule Weeze), Frau Leuchtgens (Petrus-Canisius-Schule Weeze), Wendy Rademackers, leerlingen groep 8 Sjtadssjool Sittard, Joeri, Mirthe, Djayden, Kevin, Lars, Vera, Ena, Sharon, Senna.